Tajskie smaki podbijają podniebienia Polaków

Wśród europejskich nacji stołujących się na mieście, Polacy zajmują bardzo odległe miejsce. Z kolei pod względem kwoty wydawanej średnio na jedną osobę, która jada poza domem, zajmujemy bardzo wysoką piątą lokatę. Świadczy to z jednej strony o wciąż niskim zapotrzebowaniu na jedzenie w restauracjach, z drugiej natomiast o tym, że osoby praktykujące taką formę jedzenia przeznaczają na nią sporo pieniędzy. Najpopularniejsze są oczywiście pizzerie i restauracje typu fast-food, ale powoli serca (i żołądki) rodaków podbija również tajskie jedzenie.

Kulinarna nowość

Najczęściej po taki orientalny smak sięgają mieszkańcy dużych miast, a powód jest prozaiczny: to tam najłatwiej i najczęściej można znaleźć restaurację serwujące dania kuchni tajskiej. W mniejszych miejscowościach są one mało popularne i nie mają większych szans z pizzeriami, budkami z kebabem albo klasycznymi polskimi barami z domowym jedzeniem. Swoim klientom tajska restauracja Lublin oferuje jednak coś więcej niż nowy smak pochodzący z zupełnie innej części świata niż znane wszystkim europejskie dania. Tajska kuchnia to przede wszystkim inna kultura jedzenia, gdzie zamiast spożywania posiłków w celu zaspokojenia głodu, spożywa się je głównie dla skosztowania i pozostawiania uczucia małego niedosytu. Dlatego w restauracjach podawane porcje są najczęściej niewielkie, za to sama potrawa składa się niekiedy z kilku różnych "małych potraw" tworzących całość, np. danie mięsne podawane z osobnym sosem, ryżem, warzywami i przekąską.

Dania makaronowe i ryżowe

Podstawą takiej kuchni, jak zresztą w każdej azjatyckiej, są makarony i ryż z dodatkiem różnych mięs, najczęściej wołowiny i wieprzowiny. Ze względu na dopasowanie kulinarne w polskich restauracjach, gdzie podaje się tajskie dania, spotkać można też potrawy drobione. Tym, co najbardziej wyróżnia kuchnię Tajów od europejskiego gotowania, jest bogactwo stosowanych w niej sosów, gdzie miesza się połączenie słodkiego i słonego ze słonym i ostrym. Na uwagę zasługują również zupy gotowane na warzywnych bulionach i sosach rybnych, które serwowane są jedynie przez najlepsze tajskie restauracje prowadzone przez doświadczonych kucharzy. 

ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Śmigłowiec LPR lądował na Ogrodach
Po godzinie 12 doszło do niecodziennej akcji ratowników. W pobliżu torów kolejowych biegnących przy osiedlu Ogrody wylądował śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Maszyna musiała...
Jak najłatwiej umówić się do wydziału komunikacji?
Trwająca epidemia wpływa również na funkcjonowanie urzędów. Jednym z miejsc, które musi każdego dnia obsługiwać mieszkańców jest wydział komunikacji w starostwie powiatowym. To tu...
Głaz pamięci w Gościnie
– Mieliśmy sygnały od mieszkańców, którzy są innego niż katolickiego wyznania, że chcieliby mieć takie miejsce, w którym mogliby zapalić znicz – mówi Marian Sieradzki, burmistrz...

Komentarze